Atatürk’ün Vefatı-Türkiye’nin Büyük Kaybına Yolculuk

30 Mart 1938’de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Fransa’dan davet edilen Prof. Dr. Fissenger’in Atatürk’ü muayenesi sonrasında resmi bir bildiri yayımladı. Bildiride, Fissenger’in muayenesi sonucunda Atatürk’ün sağlığında endişe verici bir durum olmadığının tespit edildiği ve kendisine 1,5 ay kadar istirahat tavsiyesinin yeterli görüldüğü belirtilmiştir.

27 Mayıs 1938’de Atatürk, Ankara’dan İstanbul’a gelmiş ve bu tarihten itibaren İstanbul’da kalmıştır. Ancak, sağlık durumuyla ilgili endişeler artmıştır.

5 Eylül 1938’de Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda vasiyetini yazdı. Bu vasiyetname, 6 Eylül 1938 günü Dolmabahçe Sarayı’na çağrılan İstanbul Altıncı Noterine Atatürk tarafından teslim edilmiştir.

16 Ekim 1938’de Atatürk, ilk ağır komaya girmiştir. 29 Ekim 1938’de, Cumhuriyet’in 15. Yıl Dönümü nedeniyle Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti Ordusuna bir mesaj gönderdi. Mesajında, Türk vatanının ve Türklük camiasının şan ve şerefini koruma vazifesine vurgu yapmıştır.

1 Kasım 1938’de, Atatürk’ün sağlık durumu ciddiyetini korurken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin beşinci dönem dördüncü toplantı yılı açılış konuşması Başbakan Celâl Bayar tarafından okunmuştur. Konuşmada, memleketin kuvvetlendirilmesi ve barışsever siyasetin önemi vurgulanmıştır.

8 Kasım 1938’de Atatürk, ikinci defa ağır komaya girmiş ve bu durum 10 Kasım 1938’de, saat dokuzu beş geçe Atatürk’ün vefatıyla sonuçlanmıştır. 28 Kasım 1938’de ise Atatürk’ün vasiyeti, Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Hâkimliği tarafından açılmıştır. Türk milleti, büyük önderini kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olmuştur.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*